PSV wuift 'kampioensstress' weg

Met een riante voorsprong van veertien punten ging PSV begin deze maand de topper tegen Ajax in, maar drie weken later is het gat geslonken naar acht punten. Gaat de tot voor kort zo dominante ploeg van trainer Phillip Cocu de titelstrijd toch nog spannend maken? "Nee hoor, wij blijven rustig. We zijn liever later klaar, dan dat we vroegtijdig falen", aldus een filosofische Memphis Depay.

Al wekenlang twijfelt eigenlijk niemand eraan dat PSV na zeven jaar weer eens landskampioen gaat worden. Het is vooral de vraag wanneer Eindhoven feest mag vieren. De verloren topper begin maart tegen Ajax (1-3) zorgde voor wat uitstel en na de nederlaag zondag in De Kuip tegen Feyenoord (2-1) kan de platte kar voorlopig in de schuur blijven staan. PSV verdedigt in de resterende zes wedstrijden een voorsprong van acht punten op Ajax en beschikt daarnaast over een beter doelsaldo.

"De titel winnen is nooit makkelijk", zo weet Cocu. "In een seizoen heb je fases waarin het makkelijk gaat en fases waarin het wat moeilijker gaat, zoals nu. Belangrijk is dat we over twee weken tegen FC Twente goed reageren. We hebben vaker aangetoond dat we dat kunnen en als we dat nu weer doen, zijn we een stap dichter bij ons doel." De nederlaag tegen Feyenoord zorgt er wel voor dat de komende uitwedstrijd in Enschede extra onder druk komt te staan. "Ach, bij een club als PSV is die druk er altijd", zegt Luuk de Jong. "Daar worden we niet nerveus van."

PSV kan zich af en toe een uitglijder permitteren, dankzij de royale marge die het na de winterstop opbouwde ten opzichte van Ajax. "Toen hebben we een heel goede serie neergezet. Het liefst wil je die vasthouden en elke week uitbreiden, maar je weet dat je niet alles kan winnen", aldus De Jong. "Natuurlijk balen we van deze nederlaag, er stond veel prestige op het spel. Maar we realiseren ons ook dat we nog steeds heel veel punten voor staan."

Aanvoerder Georginio Wijnaldum noemt de nederlagen tegen Ajax en Feyenoord een smetje op het aanstaande kampioenschap. "Het blijft jammer dat wij geen grote wedstrijden winnen. Maar we moeten niet van slag raken of gekke dingen gaan doen. We hebben er nog steeds het volste vertrouwen in. Kampioensstress bij PSV? Nee, echt niet."