Barcelona pakt zoete punten tegen Real Madrid

Zonder groots te spelen heeft FC Barcelona de volle buit weten te pakken. El Clásico werd door de Catalanen gewonnen met 2-1.

Daniel Carvajal zette direct de toon met een smerige tik op de voet van Andrés Iniesta. Een actie die de arbitrage ontging. Gareth Bale volgde het voorbeeld van zijn ploegmaat door Jordi Alba vier minuten later een beuk in de rug te geven. Na twaalf minuten kwam Real dan ook op een positieve manier voor de dag en was daarbij bijna trefzeker. Karim Benzema vond met veel gevoel Cristiano Ronaldo die de bal bij de tweede paal met een hoog been op de lat legde.

En plotseling was daar de 1-0. Uit de eerste beste kans van Barcelona was het direct raak. Een vrije trap aan de linkerkant van de helft van Real werd door Lionel Messi op het hoofd van Jérémy Mathieu geplaatst. Mathieu stuurde de bal prachtig de lange hoek in en scoorde daarmee zijn eerste treffer in het shirt van FC Barcelona.

Real leek even van slag maar doordat Barcelona het initiatief al dan niet bewust bij Real neerlegde kwam De Koninklijke na een dik half uur op gelijke hoogte. Een oogstrelende pass van Modric op Benzema en een nog veel mooier hakje van de Fransman, bracht Ronaldo in stelling die oog in oog met Bravo geen fout maakte: 1-1.

Hierna was de thuisploeg het even kwijt en was het niet Real maar Barça dat de overtredingen maakte. Tussen alle vrije trappen en opstootjes door, waarin de scheidsrechter de nodige kaarten uitdeelde, dacht Gareth Bale de 1-2 te maken. Het doelpunt vond overigens geen doorgang. Hoewel Bale niet buitenspel stond, had het er alle schijn van dat Ronaldo, die de bal doorkopte, dat wel stond. Diezelfde Bale was met een afgeslagen corner opnieuw dichtbij de op dat moment meer dan verdiende voorsprong.

Met een niet te missen kans, opende Real Madrid de tweede helft. Niet voor de eerste keer in El Clásico werd er aan een schitterende aanval gebouwd. Benzema had deze aanval als laatste in de ketting met een goal moeten laten eindigen, maar zag tot zijn verbijstering hoe Claudio Bravo met een meesterlijke reflex een tweede tegentreffer voorkwam.

Barça bakte er aanvankelijk weinig van maar nam voor de tweede keer tóch de voorsprong. Een kans was het niet eens te noemen. Een dieptepass van Dani Alves werd op waarde geschat door Suarez. Een knappe aanname werd gevolgd door een bekeken schuiver in de lange hoek: 2-1.

Terwijl de teller van de gele kaarten inmiddels op elf stond, leek Neymar twintig minuten voor tijd het duel in Catalaans voordeel te beslissen, maar ook de Braziliaan verzuimde dit te doen. In het tweede deel van de tweede helft leken de krachten bij Real weg te vloeien en was het wachten op de derde voor de ploeg van Luis Enrique.

Die goal viel niet mede door fraai keeperswerk van Iker Casillas. Door de 2-1 zege vergroot Barcelona de voorsprong op Real Madrid. De Catalanen staan na 28 speelrondes vier punten voor op de Madrilenen.

Suárez schiet de 2-1 binnen. (PRO SHOTS/Marca)