VVD: Sluit EU-grenzen voor asielzoekers

Stoere, PVV-achtige taal van de VVD. De partij wil het Europese asielbeleid afschaffen en de buitengrenzen sluiten. Dat schrijft VVD-kamerlid Malik Azmani in een interne beleidsnotitie, die in handen is van de NOS. De PvdA kent het plan en noemt het 'niet reëel en onaanvaardbaar'.

De VVD wil dat alle Europese lidstaten hetzelfde beleid gaan voeren. Binnen Europa zijn dan geen asielaanvragen meer mogelijk en de buitengrenzen gaan dicht. Azmani: 'Alleen vluchtelingen uit Europa moeten nog een plek kunnen krijgen in een ander Europees land. Met de miljarden euro's die de EU in de eigen lidstaten uitgeeft aan asielzoekers kunnen dan veel meer vluchtelingen worden geholpen.'

Vluchtelingen moeten voortaan een veilige opvang krijgen in hun eigen regio. Daar moeten ze ook een bestaan voor langere tijd kunnen opbouwen, eventueel met Europese hulp. Wel kunnen vluchtelingen in extreme omstandigheden worden uitgenodigd door een EU-lidstaat. Ook wil de VVD het reguliere migratiebeleid herzien.

Het huidige migratiebeleid speelt mensensmokkelaars in de kaart, vindt de VVD. Smokkelaars eisen enorme bedragen van vluchtelingen. Dat geld wordt vaak gebruikt voor de gewapende strijd tegen het westen. Ook is het volgens de VVD moeilijk om onderscheid te maken tussen echte vluchtelingen, economische migranten en terroristen.

Op steun van hun centrum-linkse vrienden in de coalitie hoeft de VVD in elk geval niet te rekenen. De plannen zijn geen onderdeel van het regeerakkoord en de PvdA wil ook geen 'bruggen bouwen' om te helpen bij de uitvoering ervan.