CIA-baas: Hunnie! (Iran)

De betrokkenheid van Iran bij de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak compliceert de Amerikaanse strijd tegen terreur en heeft een destabiliserende effect op Irak. Dat heeft John Brennan, de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, zondag gezegd.

Generaal Qassem Soleimani, de leider van het Quds Korps, een elite-eenheid in Iran, voorziet de sjiitische milities die met het Iraakse leger meevechten van advies. Volgens Brennan is Soleimani 'zeer agressief en actief' in die rol en moet Iran niet 'als bondgenoot' worden gezien. Het Iraakse leger probeert momenteel de stad Tikrit te heroveren op IS.

De sjiitische regering in Bagdad heeft de banden met Iran de laatste tijd aangehaald, maar Brennan denkt niet Iran in de toekomst dat een grotere rol zal spelen in Irak. Ook al probeert Iran dat wel te bewerkstelligen, aldus de CIA-baas. "We late ze die rol niet spelen. Ik denk dat ze met de Irakezen samenwerken om die rol te kunnen spelen. Maar wij werken ook samen met de Irakezen."

IS slaagde er vorig jaar in grote delen van Irak in te nemen, maar volgens Brennan is dat niet te wijten aan de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in 2011. "Ik denk dat het de schuld is van een aantal Irakezen die de kansen die ze hadden hebben verprutst (...). Ze hebben de sektarische spanningen niet doen afnemen en ze hebben de soennitische gemeenschap niet de hand gereikt."

CIA baas John Brennan
CIA baas John Brennan (Foto: CIA)