Verdachten mocro-maffia maandag voor rechter

Het is de gewelddadigste episode uit de onderwereldoorlog die de afgelopen jaren is opgelaaid: de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Na de dubbele liquidatie schoten de vluchtende daders ook nog met hun kalasjnikovs op twee motoragenten. Vanaf maandag staan twee vermeende schutters in Amsterdam voor de rechter.

Met de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012 trad een jonge generatie zware criminelen uit de schaduw. De doorzeefde Range Rover met Franse kentekenplaten van de doelwitten is er het symbool van geworden. De kogels zaten in bomen, auto's en zelfs een kinderkamer op een woonboot.

Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) overleefden het niet. Achterop gezeten door schutters in een zilvergrijze Audi RS4 en een zwarte Volkswagen Golf GTI gingen de jongemannen er in paniek vandoor, maar kwamen ze niet ver.

Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34) staan terecht omdat zij volgens justitie onder de moordenaars waren. Een ander, Hamza B., kreeg in december in Marokko al 20 jaar cel opgelegd voor zijn rol.

Het belangrijkste doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist zijn leven te redden door tussen de woonboten in het water te springen en zich daarna doorweekt en verdwaasd in het publiek te mengen.

Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.

De criminelen die elkaar naar het leven staan, zijn in de volksmond de Mocro-maffia gaan heten, hoewel ze niet allemaal een Marokkaanse achtergrond hebben. Zo werd de vorig jaar met tientallen kogels geliquideerde Antilliaanse topcrimineel Gwenette Martha gezien als de leider van de groep die tegenover het kamp staat van Benaouf A. Over en weer zijn liquidaties geweest.

Een geripte of verdwenen partij cocaïne -begin 2012 aangekomen in de haven van Antwerpen - is waarschijnlijk de lont in het kruitvat geweest voor de onderwereldoorlog.