Manchester United wint van Liverpool, Gerrard ziet rood

Aan de hand van een excellerende Juan Mata koerst Manchester United af op deelname aan de Champions League. Op Anfield werd concurrent Liverpool met 1-2 verslagen.

Een weer fit bevonden Steven Gerrard begon bij Liverpool aanvankelijk op de bank, terwijl Ángel Di María moest toekijken bij Manchester United. Zowel Brendan Rodgers als Louis van Gaal had ook geen enkele reden om de basiself te wijzigen na zeges tegen respectievelijk Swansea City en Tottenham Hotspur.

Onder toeziend oog van voetballegende Pelé greep Manchester United in de beginfase het initiatief in de beladen derby. Geheel in de stijl van Van Gaal had zijn ploeg het meeste balbezit, zonder dat dat tot grote kansen leidde. Dat veranderde na bijna een kwartier spelen. Ander Herrera leverde een perfecte steekpass af op Juan Mata, die vrij voor Simon Mignolet de bal via de binnenkant van de paal in het net deponeerde. Alberto Moreno kwam veel te laat om nog in te kunnen grijpen.

Manchester United bleef dominant en een tweede treffer leek logischer dan een doelpunt van het teleurstellende Liverpool. Na een halfuur spelen kwam de formatie van Rodgers echter iets beter in het spel. Tien minuten voor rust mondde de eerste goede aanval van de thuisploeg bijna uit in de 1-1. Een crossbal van Jordan Henderson werd door Daniel Sturridge teruggelegd op de inlopende Adam Lallana. Doelman David de Gea was al geklopt, maar de inzet verdween net naast.

Ondanks die grote mogelijkheid voelde Rodgers zich gedwongen om tijdens de pauze een wijziging door te voeren in zijn elftal. Gerrard loste Lallana af en moest voor extra impulsen zorgen. Binnen de minuut stuurde scheidsrechter Martin Atkinson de Liverpool-aanvoerder echter met rood richting de kleedkamers. Gerrard beging een overtreding op Herrera en ging op het been staan van de Spanjaard. Een onbezonnen daad met grote gevolgen.

Manchester United profiteerde na bijna een uur van de overtalsituatie en weer eiste Juan Mata de hoofdrol op. Invaller Di Maria bediende Mata, die met een acrobatische volley de 0-2 achter Mignolet schoot. Strijd beslist, zo leek het. Liverpool rechtte nog één keer de rug en bracht via Sturridge de spanning terug. Verder kwam het echter niet. In blessuretijd keerde Mignolet nog een penalty van Wayne Rooney.

Zo raakte Liverpool de ongeslagen status in 2015 kwijt en verloor het bovendien voor het eerst sinds 14 december in de Premier League. Ook toen heette de beul Manchester United, dat de vierde plaats nu steviger in handen heeft en naar boven kan kijken. Champions League-voetbal op Old Trafford komt zo steeds dichterbij voor Van Gaal. En dat zal ongetwijfeld voor een grote glimlach op zijn gezicht zorgen.

Gerrard kan na 40 seconden weer vertrekken. (PRO SHOTS/Actionimages)
Gerrard kan na 40 seconden weer vertrekken. (PRO SHOTS/Actionimages)