Extreemrechtse politici betuigen steun aan Poetin

Extreemrechtse politici uit diverse Europese landen zijn zondag in Rusland samengekomen om zich solidair te tonen met president Vladimir Poetin. Zelfs enkele neonazi's ontbraken niet in het bonte gezelschap in Sint-Petersburg.

De politici waren bijeengebracht door een groep Russische nationalisten. Onder anderen Nick Griffin, de voormalige leider van de British National Party, kwam opdagen. Hij betichtte de Verenigde Staten ervan de crisis in Oost-Oekraïne te verergeren. "De mensen die de VS besturen en hun marionetten in de Europese Unie zetten alles op alles - expres of omdat ze dom zijn - om ons een vreselijke oorlog in te sleuren."

Griffin kreeg bijval van onder meer Udo Voigt, een leidinggevend figuur in de neonazistische Nationale Democratische Partij uit Duitsland. Beide mannen hekelden de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland vanwege de Russische inmenging in de strijd in Oekraïne. Voigt zit momenteel in het Europees Parlement. Griffin verloor zijn zetel daar vorig jaar.

Onder de tweehonderd deelnemers waren ook nog andere politici, zoals leden van de extreemrechtse Griekse Gouden Dageraad en Roberto Fiore, de leider van het Italiaanse Forza Nuova.