VVD in peiling groter dan PVV

De VVD heeft het volgens opiniepeiler Maurice de Hond de afgelopen week goed gedaan bij de kiezers: als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD met 24 zetels de grootste partij zijn. De PVV is in de wekelijkse peiling van De Hond gezakt van 24 naar 22 zetels. Het CDA en de SP zouden ook 22 zetels krijgen.

Ten opzichte van vorige week is de VVD één zetel gestegen in de peiling, CDA bleef gelijk en de SP steeg twee zetels.

De lage opkomst van 48 procent voor de Provinciale-Statenverkiezingen van afgelopen woensdag heeft een paar partijen juist in de kaart gespeeld, meldt De Hond. CDA, ChristenUnie en SGP hebben volgens hem geprofiteerd. Waren er meer mensen gaan stemmen, dan waren de PVV en de SP mogelijk dichterbij het CDA geëindigd. ChristenUnie en SGP zouden het dan slechter hebben gedaan. De SGP heeft een vaste basis van ruim 150.000 kiezers, die ook altijd bijna allemaal komen opdagen, aldus De Hond. "Het is de opkomst van andere kiezers die de procentuele uitslag bepaalt."

Na de vier grootste partijen volgen D66 met 19 fictieve zetels, de PvdA (14 zetels), GroenLinks (9 zetels), ChristenUnie (6 zetels), Partij voor de Dieren (5 zetels), 50Plus (4 zetels) en de SGP (3 zetels).