Hirscher dichtbij historische eindzege World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft zich zaterdag vrijwel verzekerd van zijn vierde eindzege op rij in de World Cup. Dat zou een nieuw record zijn, nooit won iemand vier keer op rij de algemene World Cup. Tijdens de World Cup-finales in het Franse Meribel pakte de Oostenrijker met tevens een Nederlands paspoort de vierde plek op de reuzenslalom. Dat was gezien de rest van het seizoen wat teleurstellend, maar met het oog op het totaalklassement een prima resultaat.

De zege ging naar een - vooral in de tweede run - oppermachtige Henrik Kristoffersen. De jonge Noor, onlangs goed voor twee wereldtitels bij de junioren, pakte zo zijn vierde World Cup-zege ooit en pas de eerste op de reuzenslalom. De Duitser Fritz Dopfer moest 0,79 seconden toegeven en mocht zijn achtste podiumplaats bijschrijven, maar een zege ontbreekt nog altijd. Thomas Fanara uit Frankrijk werd op 0,97 seconden derde, ruim twee tienden voor Hirscher.

De grote concurrent van Hirscher in de strijd om de algemene World Cup, de Noor Kjetil Jansrud, deed het voor zijn doen uitstekend. Nadat hij in het eerste deel van zijn loopbaan vooral een specialist was op de reuzenslalom, is hij tegenwoordig met name erg sterk op de snelle disciplines, de afdaling en super-G. In Meribel kon hij vooral dankzij een zeer sterke tweede run toch de elfde plek pakken. Daarmee heeft hij nog een theoretische kans op de eindzege in de World Cup. Zondag moet Jansrud dan eerste of tweede worden in de slalom, terwijl Hirscher geen punten mag pakken. De kans op een nulscore van Hirscher lijkt al klein, de kans dat Jansrud de beste twee haalt nog kleiner: Zijn beste resultaten zijn een vierde en achtste plek in respectievelijk 2005 en 2006.

Hirscher na zijn tweede run, die hem zo goed als zeker opnieuw de World Cup opleverde (Foto: Getty)