'Fouten rond verdwijning Lesley Timmer'

Er zijn ernstige fouten gemaakt rond de vermissing en vermeende zelfdoding van de jonge Lesley Timmer uit Delft. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die de familie van Lesley bijstaat.

De achttienjarige vwo-scholier verdween in juni 2010 plotseling. Enkele dagen later werd hij dodelijk gewond aangetroffen onder de Kennedybrug in het Belgische Luik. Zijn voeten en handen waren met zijn eigen schoenveters aan elkaar gebonden.

Diekstra wil een nieuw onderzoek. Hij wijst erop dat de politie niets heeft gedaan met informatie die vader René Timmer gaf bij de aangifte van vermissing van zijn zoon. Namelijk dat Lesley de maanden voor zijn verdwijning angstig was en zich erg bedreigd voelde.

In de zaak is volgens Diekstra meer misgegaan. Zo concludeerde een naar België afgereisde Nederlandse politieman volgens hem heel snel en zonder verder onderzoek dat het zelfmoord geweest moest zijn. Ook zou de Nederlandse politie aan de Belgische politie hebben doorgegeven dat Lesley psychische klachten had, maar ontbrak daar volgens de vader van Lesley iedere onderbouwing voor.

De Nederlandse politie registreerde de vermissing bovendien in een verkeerd systeem. Daardoor kon het gebeuren dat Lesley een maand lang ongeïdentificeerd in een Belgische koelcel lag, voordat zijn familie erachter kwam dat hij in Luik was gevonden.

De politie laat weten het overlijden 'ontzettend triest' te vinden, maar wijst erop dat het strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van Lesley is gedaan door de Belgische autoriteiten. 'Het is aan hen om het onderzoek al dan niet te heropenen', aldus een woordvoerder.

De politie laat verder weten dat ze heeft meegewerkt aan een uitzending van Tros Vermist, maar dat ook daaruit geen nieuwe informatie is gekomen die aanleiding was voor een nieuw onderzoek.

Vader Timmer heeft het nooit vertrouwd. Hij heeft Diekstra ingeschakeld om de zaak heropend te krijgen. De advocaat ontdekte eerder onvolkomenheden in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha, die dood was gevonden op het spoor.

In het geval van Lesley zijn klachten over het gebrek aan actie door de politie in 2011 gegrond verklaard. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, destijds korpsbeheerder, liet toen weten dat ook hij de handelswijze van de politie betreurde.