Roundup onkruidverdelging kankerverwekkend

Glyfosaat, een van 's werelds populairste onkruidverdelgers, is mogelijk kankerverwekkend. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) acht gebruik van het middel, bekend onder de merknaam Roundup, door tuinierende particulieren niet riskant. De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er echter rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, wel gevaarlijk is.

Het IARC maakte donderdag in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Onder meer anabole steroïden en werk in wisseldiensten vallen in dezelfde groep.

Er is 'beperkt bewijs' dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan glyfosaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landarbeiders, wat aantoont dat het door het lichaam wordt opgenomen. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over mensen die dagelijks met glyfosaat werken.

Monsanto, de fabrikant van Roundup, is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. ''Elk voorgeschreven gebruik van glyfosaat is onschadelijk voor de gezondheid'', hield woordvoerder Phil Miller vrijdag vol.