'Klein effect eclips op zonnepanelen'

De gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland heeft een klein beetje effect gehad op de stroomvoorziening door zonnepanelen. De Universiteit Utrecht meldt vrijdag dat het aan de opbrengst van de panelen 'nauwelijks merkbaar' was dat de maan de zon deels bedekte. Onderzoekers van de universiteit hadden een testopstelling gemaakt om te zien wat het effect van de eclips zou zijn.

Voor de meeste Nederlanders was de zonsverduistering niet te zien, door een dikke laag wolken, maar de zonnepanelen 'zagen' het verschil in de hoeveelheid licht wel. "Op het dieptepunt leverden de panelen ongeveer 82 procent minder vermogen dan wat was verwacht zonder zonsverduistering", zegt onderzoeker Wilfried van Sark. Ook werden de zonnepanelen koeler.

Er staat in Nederland voor 1100 megawatt aan zonnepanelen opgesteld, aldus de universiteit. Door de zonsverduistering is ongeveer 90 megawatt minder zonnestroom geproduceerd. "Als het een onbewolkte dag was geweest, zou de afname ongeveer acht keer zo groot zijn geweest."