SP en PvdA boos over hoger salaris top ABN

SP en PvdA in de Tweede Kamer zijn boos over de verhoging van de vaste salarissen aan de top van staatsbank ABN AMRO. De twee partijen vinden die verhoging verwerpelijk.

"Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel", aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt: "Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis."

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei eerder vrijdag dat hij politiek noch juridisch iets kan doen aan de verhogingen, die in 2012 door zijn voorganger en door de Kamer zijn goedgekeurd.

Update 13.55 uur, reactie Gerrit Zalm:
De loonsverhoging die bestuurders van ABN AMRO vorig jaar hebben gekregen is redelijk. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, wiens salaris niet werd verhoogd, vrijdag tegen BNR Nieuwsradio.

Zalm reageerde op de ophef die eerder op de dag ontstond rond het bedrag van 100.000 euro dat bestuurders van de genationaliseerde bank er vorig jaar bij kregen. Die loonsverhoging van 17 procent is een compensatie voor de beloofde bonussen die de top de afgelopen jaren niet kreeg door het bonusverbod bij door de staat gesteunde banken. Bij dat verbod werd de mogelijkheid gegeven om lonen ter compensatie met 20 procent te verhogen.

"We bewegen keurig binnen de wet'', aldus Zalm. "Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer.''