Uitslagen Champions League 18/03/2015

FC Barcelona heeft voor het tweede jaar op rij Manchester City uit de Champions League gezet. Onder aanvoering van de uitblinkende Lionel Messi won de Spaanse club woensdag de return in Camp Nou met 1-0, nadat het drie weken geleden in Manchester al met 2-1 had gewonnen. Vorig jaar was Barcelona ook al de baas over City in de achtste finales van het Europese bekertoernooi.

De Engelse sterren werden bij vlagen vernederd door de Catalaanse dribbelaars. Hoogtepunt was de weergaloze wijze waarop Messi de bal bij James Milner door de benen speelde en vervolgens demarreerde. De Argentijnse superster had het sowieso op zijn heupen, met onnavolgbare dribbels en ragfijne passes. Uit angst durfden de Citizens hem soms amper aan te vallen. Messi bereidde na een half uur de openingstreffer van Ivan Rakitic voor. De vrijgelaten Kroaat kon de bal zo over doelman Joe Hart tikken: 1-0.

Manchester City had vooraf moed geput uit de verrassende uitslagen van vorige week in de Champions League, zoals de winst van Schalke 04 bij Real Madrid en het knappe gelijkspel van Paris Saint-Germain bij Chelsea. "Schrijf ons niet af", riep vleugelspits David Silva. Vier dagen na de beschamende nederlaag in de Premier League tegen Burnley kon City echter geen moment aantonen dat het echt geloofde in een stunt.

De Engelse kampioen moest in Camp Nou twee keer scoren, maar toch koos trainer Manuel Pellegrini met Sergio Agüero voor slechts één spits. De Argentijn kon in zijn eentje niets uitrichten, mede omdat City in de eerste helft amper aan de bal kwam. De dominantie van Barcelona leidde tot de nodige frustraties bij de Engelsen, die voor rust al vier gele kaarten incasseerden. Samir Nasri mocht met geel zelfs nog blij zijn, na een bewuste schop van achteren op de enkels van Neymar.

Het was bijna een wonder dat Manchester City bij rust 'slechts' met 1-0 achter stond. Neymar en Luis Suárez raakten allebei de paal, terwijl twee vrije trappen van Messi rakelings over het doel vlogen. In de tweede helft nam Barcelona gas terug, ongetwijfeld met het oog op de 'Clásico' zondag tegen Real Madrid. De Engelsen werden daardoor zowaar een paar keer gevaarlijk, maar echt spannend werd het niet meer, ook omdat Agüero een strafschop miste.


Borussia Dortmund - Juventus

Nog nooit werd Juventus in de Champions League uitgeschakeld als thuis met 2-1 was gewonnen en dat gebeurde ook woensdag niet. De Italiaanse kampioen versloeg Borussia Dortmund zelfs op Duitse bodem, met 3-0. De droom van de herhaling van 1997, het jaar dat BVB de belangrijkste Europese beker in de prijzenkast stalde, is voorbij. Juve mag wel stiekem gaan denken aan nieuw succes.

Trainer Jürgen Klopp sprak vooraf al van een loodzwaar karwei, maar na een paar minuten kon hij de missie eigenlijk al als onmogelijk betitelen. Patrice Evra legde de bal voor de voeten van Carlos Tévez, waarna de Argentijn die van een meter of 25 bijna vanuit stand naar de bovenhoek stuurde. Doelman Roman Weidenfeller, na een beroerde seizoenstart weer in goeden doen, zag het gevaar te laat om adequaat te kunnen reageren.

De dreun veranderde de optimistische geest van Dortmund in een dolende ziel. De hondstrouwe fans op de volle tribunes inspireerden hun ploeg slechts tot ijver. Een plan van aanpak ontbrak. Juventus schrok voor rust maar één keer. Dat was toen Paul Pogba na een overtreding met een pijnlijke grimas naar de achterkant van het rechterdijbeen greep. De Franse geweldenaar sjokte van het veld.

Coach Massimiliano Allegri koos voor Andrea Barzagli, net op tijd fit, als vervanger. Deze ging rechtsachter spelen, de Zwitser Stephan Lichtsteiner schoof op naar de middenlinie. De ingreep maakte Juventus verdedigend sterker en aanvallend niet minder. De Italiaanse counters waren, ook al ontbrak de inventieve Andrea Pirlo door een blessure, kansrijker dan de Duitse offensieve druk zonder achterliggende gedachte.

Dat bleef zo na rust. Alvaro Morata was dicht bij de 0-2, maar stuitte op Weidenfeller. Eraan vooraf ging een onnavolgbare solo van Tévez. Dortmund probeerde van alles, maar met de moed der wanhoop. Ook vers bloed liet de patiënt niet opleven. Het bleef bij een enkele gerichte doelpoging van Neven Subotic, net naast. Morata, een intikkertje met dank aan de niet zelfzuchtige Tévez, en de Argentijn zelf beslisten de ongelijke strijd.