Aartsbisschop aangeklaagd om toedekken misbruik

De rooms-katholieke aartsbisschop van Adelaide in Australië is dinsdag aangeklaagd wegens het toedekken van ernstig misbruik van een kind door een pedofiele priester in de jaren zeventig. Aartsbisschop Philip Wilson wijst de beschuldiging van de hand, maar legt zijn taken tijdelijk neer 'om een breed scala mensen te consulteren'. Hij riskeert twee jaar gevangenisstraf.

Volgens de aanklacht heeft Wilson, nu 64, verzuimd melding te maken van misbruik van een kind door een collegapriester in de jaren zeventig in Maitland. Deze priester, James Fletcher, overleed in 2006 op 65-jarige leeftijd in de gevangenis, waar hij een straf van acht jaar uitzat voor verkrachting van een misdienaar tussen 1989 en 1991.

"De suggestie schijnt te zijn dat ik heb nagelaten bij de politie melding te maken van een gesprek dat ik in 1976, toen ik nog een jonge priester was, zou hebben gehad, dat een inmiddels overleden priester een kind had misbruikt", liet Wilson in een verklaring weten.

Wilson staat hoog in de bisschoppelijke hiërarchie van Australië. Van 2006 tot 2012 was hij voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie.