American football-talent (24) stopt uit angst voor gezondheid

Uit angst voor zijn gezondheid zet een American footballer van de San Francisco 49ers al op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn veelbelovende carrière. Chris Borland vindt de sport te gevaarlijk om door te gaan, zo maakte hij bekend in het ESPN-programma Outside the Lines. "Ik wil een lang en gezond leven hebben", zei Borland, die vorig jaar als 'rookie' indruk maakte in de Amerikaanse topcompetitie NFL. "Ik wil geen neurologische problemen krijgen of eerder doodgaan."

De Amerikaan heeft al twee keer een hersenschudding opgelopen. Borland maakt zich ernstige zorgen over de gezondheidsrisico's die zijn sport met zich meebrengt. Na overleg met zijn familie en specialisten op het gebied van hersenschade heeft hij besloten te stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat American footballers alzheimer en dementie kunnen overhouden aan de harde klappen die ze op hun hoofd krijgen.

In 2013 trof de NFL een megaschikking van zo'n 557 miljoen euro met duizenden oud-spelers. Die hadden de NFL voor de rechter gesleept omdat hen niets was verteld over de gevaren.