Geheime dienst VS plukt tiener uit klas

Icoon BuitenlandsEen 14-jarig meisje uit het Amerikaanse Sacramento (Californië) is tijdens de les uit haar klas gehaald vanwege uitlatingen over president Bush op het internet. Het meisje werd ondervraagd door de geheime dienst over haar tekeningen op de site MySpace. Op die site plaatste zij onder andere een afbeeldingen van president Bush met een mes op zijn hoofd gericht. Onder de tekening stonden de woorden 'Kill Bush'.

Agenten van de geheime dienst en van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid plukten Julia Wilson uit haar biologieles en onderwierpen haar aan een langdurig verhoor. Ze werd tot huilens toe verhoord. De agenten bedreigden haar met detentie in de jeugdgevangenis. Wilson: "Ze schreeuwden veel tegen mij. Ze waren onnodig gemeen."

"Ik heb tegen hen gezegd dat ik het gewoon niet eens ben met de politiek van Bush. Ik zei dat ik helemaal niet van plan was hem kwaad te doen, ik ben heel pacifistisch, maar ik houd gewoon niet van Bush", aldus Julia Wilson in de Sacramento Bee.

De vader van Julia vindt dat de geheime dienst het hele gebeuren enorm overdreven heeft. "Ik keur niet goed wat ze heeft gedaan, maar het lijkt me dat ze te ver zijn gegaan. (...) Je hoeft maar naar de situatie te kijken om te weten dat ze geen serieuze dreiging vormt", aldus de vader. De geheime dienst weigert elk commentaar.

Julia Wilson
Julia Wilson

Met dank aan JohanTop voor de submit.