FIFA staat voor historische beslissing

Het bestuur van de FIFA geeft eind deze week antwoord op de vraag die de hele voetbalwereld al ruim vier jaar bezig houdt: wanneer wordt het WK van 2022 precies gespeeld? Het advies van de werkgroep die op zoek ging naar de beste periode, is duidelijk. Alleen in de winter kan gevoetbald worden in Qatar. Aangezien de Winterspelen begin 2022 zijn, moet het WK naar november en december. De FIFA-leiding beslist tijdens een vergadering in Zürich, die over donderdag en vrijdag is uitgesmeerd, wanneer het WK precies wordt gehouden.

Al sinds de toewijzing aan Qatar, op 2 december 2010, woedt een ingewikkelde discussie. De steenrijke Arabieren verleidden de FIFA-leden met hun indrukwekkende verhalen over geavanceerde koeltechnieken in de stadions, maar al direct na de keuze voor het emiraat sloeg de twijfel toe. In de zomer kan de temperatuur in Qatar oplopen tot boven de 45 graden Celsius. Een gevaarlijke situatie voor voetballers en supporters, zo besefte de FIFA ook. Het leidde tot een discussie over een unieke verschuiving van het WK naar de winter. "Ik heb vanaf het begin al gezegd dat wie voor Qatar stemde, moest beseffen dat je daar niet in de volle zomer kan spelen", aldus Michel D'Hooghe, het Belgische FIFA-lid die tevens hoofd is van de medische commissie.

Na jarenlang discussiëren staat de FIFA voor een ingrijpende en historische beslissing. Niemand twijfelt er meer aan dat het WK naar de winter moet, de vraag is alleen nog wanneer precies. "In de zomer voetballen in Qatar kan absoluut niet", zei secretaris-generaal Theo van Seggelen van spelersvakbond FIFPro eerder al. Als lid van een speciaal daarvoor geformeerde werkgroep heeft de Nederlander meegedacht over een alternatieve periode. "De enige oplossing is de winter, dat staat voor 99 procent vast. En eigenlijk voor 100 procent."

Als de FIFA eind deze week een formele beslissing neemt, kan de volgende discussie beginnen. Een verschuiving heeft namelijk grote gevolgen voor de speelkalender. In veel landen loopt de competitie gewoon door tijdens de winter, net als de Champions League en Europa League. "Er moeten nog heel wat vragen beantwoord worden, maar we hebben daar zeven jaar de tijd voor", aldus Van Seggelen. "We moeten roeien met de riemen die we hebben en de schade beperken."

Een belangrijke optie is het WK in te korten, van 32 naar 28 dagen. Blatter heeft 18 december voor ogen als finaledag, zodat iedereen voor de kerst weer thuis is. Eind deze week komt eindelijk duidelijkheid.