Nintendo buigt voor mobieltjes en kondigt nieuwe console aan

Nintendo en DeNa, een van de grotere gameplatformen op de Japanse mobiele markt, kondigen vandaag aan dat ze een samenwerking aan gaan om Nintendo-franchises naar de smart devices te brengen.

Ze gaan samen games maken voor de mobiele markt. Tijdens de persconferentie gaf Iwata van Nintendo aan dat elke franchise in principe naar het nieuwe platform kan worden gebracht, er worden geen beperkingen opgelegd dat bijvoorbeeld Mario niet mag verschijnen. Het zullen geen ports zijn, omdat de besturing en beleving op smart devices volgens Nintendo geheel anders is. Het worden dus nieuwe games.

Nintendo benadrukt dat ze niet naar de mobiele markt gaan omdat ze hun geloof in hun eigen hardware verloren zijn, maar om hun markt te verbreden. Om die woorden kracht bij te zetten geeft Nintendo al de codenaam van hun nieuwe systeem aan: NX. Meer informatie komt er volgend jaar over dit Nintendo-syteem.

Nintendo en DeNA zijn van plan een online abonnementenservice te ontwikkelen voor smartphones en tablets, 3DS, Wii U en pc. De service moet in de herfst van 2015 al uitkomen, en wordt gebouwd met de ervaring die DeNa al heeft. Niet geheel toevallig is dat ook de einddatum van Club Nintendo, de oude service van Nintendo zelf.

Mario op iPhone (mock up) Mockup van Mario op iPhone