PETA vraagt Tim Burton om bevrijding Dumbo

In een open brief aan Tim Burton, die de 'live action remake' van de film Dumbo zal regisseren, vraagt PETA om een aanpassing van het levensverhaal van het olifantje. In de nieuwe film zou PETA graag zien dat Dumbo ontsnapt aan het gevangenschap van de entertainmentindustrie, zodat hij een vredig leven kan leiden in een olifantenreservaat. Dit zou een waar gelukkig einde zijn voor het circusolifantje. 

PETA benadrukt in haar brief dat zij het het originele verhaal waardeert, omdat het laat zien hoe circusdieren behandeld worden. In het originele verhaal ontsnapt Dumbo aan het sombere leven als circusolifant, om uiteindelijk te belanden in de filmindustrie. In de entertainmentindustrie komt dierenmishandeling echter nog regelmatig voor, en PETA ziet dit niet als een bevredigend einde.

Eerder maakten de producers van de Disney remake al bekend dat er voor deze nieuwe productie CGI zal worden gebruikt, zodat Dumbo's soortgenoten met rust kunnen worden gelaten. Gezien de kwaliteit van de huidige CGI, zoals we bijvoorbeeld in Dawn of the Planet of the Apes hebben mogen aanschouwen, komt deze beslissing wellicht niet als een verrassing. Een aangepast einde zou mooi aansluiten bij deze ontwikkeling in de filmindustrie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat dierenwelzijn het script van een film beinvloedt. De setting van de film Finding Dory, de spin-off van Finding Nemo die in 2016 uit zal komen, werd aangepast nadat de makers de documentaire Blackfish te zien hadden gekregen. In deze documentaire wordt de mishandeling van zeedieren in 'abusement'parken als Seaworld aan het licht gebracht. Finding Dory zou zich initieel afspelen in een dergelijk waterpark, na het zien van de documentaire werd dit veranderd in een zeebiologisch instituut.