PVV: ook de aalscholver moet opzouten

De vis wordt duur betaald in Volendam. Een tsunami van aalscholvers vissen namelijk met bakken tegelijk het IJsselmeer leeg, waardoor armlastige vissers van hun brood beroofd dreigen te worden. De PVV deed de kustplaats tijdens de verkiezingscampagne aan en heeft ook nu weer minder, minder, minder aalscholvers beloofd.

Naast lawaaipapegaaien met de naam Schilder, Smit of Tol, is Volendam ook bekend door zijn talloze stucadoosrbedrijven en de vissersindustrie. Met die laatste gaat het helaas niet bepaald goed. Linkse visquota en ongecertificeerde aalscholvers hebben ervoor gezorgd dat er van de eens indrukwekkende vissersvloot, slechts een fractie nog uitvaart. Waar die bootjes vroeger tweehonderd netten mochten uitzetten, moeten ze het nu doen met slechts acht exemplaren. En dat is de schuld van iedereen, behalve de vissers, in de ogen van de Partij voor Volendam.

Kopstukken van de beweging, Wilders, Graus, Bosma en Faber hebben het tijdens de campagne op een vissersschuit met eigen ogen kunnen aanschouwen: de rare vogels zijn een serieuze bedreiging voor de Nederlandse visindustrie. Hoewel het eerst een marginaal groepje rond Naarden was, zijn ze nu met honderdduizenden (volgens de PVV) en pikken ze alle vis en krab in.

Dat kan zo niet langer. De PVV is er dus op uitgetrokken om de nesten van de (beschermde) diersoort om te kiepen en de beesten te verjagen met harde knallen. De op de boot aanwezige vrouwenmepper vertelt: "Het zijn exoten. Ze komen niet van hier".

Buiten de duidelijke schuld van de aalscholvers om, geeft de PVV ook de schuld van de lege portemonnee van de vissers aan de milieubeweging. Deze hebben het IJsselmeerwater te helder gemaakt waardoor de dieren makkelijker kunnen jagen.

Binnenkort wordt er omtrent de kwestie een rel gestart in de Tweede Kamer, als we de PVV'ers op hun woord mogen geloven.

Jammer genoeg voor de PVV zijn er ook mensen die wat meer met feiten hebben. Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland is zo'n iemand. Volgens deze man woont de aalscholver al sinds de middeleeuwen in ons kikkerlandje. De laatste schatting wijst uit dat er zo'n 24.000 broedparen Nederland als hun heimat beschouwen. Ongeveer de helft daarvan woont rond het IJsselmeer.