Ghostbusters-regisseur bekritiseert misogynie onder fans

Met twee nieuwe, totaal van elkaar verschillende, Ghostbusters-reboots op komst is er nogal wat om over te twisten; welke versie beter zal zijn, bijvoorbeeld. Hoewel dat natuurlijk pas beoordeeld kan worden na beide films gezien te hebben, is er na de bekendmaking van één van die films nogal wat kritiek ontstaan, en daar is regisseur Paul Feig nogal over verbaasd.

Afgelopen week meldde Sony dat ze bezig zijn een nieuwe film over de spokenjagers op te zetten. De film wordt mede geproduceerd door Channing Tatum, die mogelijk ook plaats zal nemen in de door mannen geleide cast. Een opvallende stap, nadat Feig in januari zijn vrouwelijke cast bekend maakte. In een reactie op Sony's bekendmaking sprak Feig ook over de negatieve reacties die hij kreeg toen zijn cast bekend werd.

"Het internet is heel grappig - ik hou ervan, maar tegelijk haat ik het," aldus Feig tijdens festival SXSW. "Eerst krijg je een golf van enthousiasme als reactie op je bekendmaking. Iedereen is heel positief en je denkt 'Dit is geweldig.' En dan komt de tweede golf en krijg je te maken met de meest verachtelijke, vrouwonvriendelijke shit die je ooit meegemaakt hebt." De regisseur doelt hier op de keuze voor Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones en Kristen Wiig voor de hoofdrollen van zijn film. Deze keuze leidde tot kritiek over de realisatie dat deze Ghostbusters allemaal vrouwen zijn.

Volgens Feig kunnen reacties op Twitter behoorlijk hatelijk zijn. "Wat ik de laatste maanden het meest gehoord heb was 'Bedankt voor het verpesten van mijn jeugd.' Dat komt op mijn grafsteen. Het is zo dramatisch. Serieus, de enige manier waarop ik je jeugd kan verpesten is door met een tijdmachine terug te gaan en je een wees te maken."

Feig voegt eraan toe dat hij soms opzoekt wie er achter de hatelijke opmerkingen zit, aannemende dat het één of ander tienertje is, maar vaak ontdekt hij dat het volwassen mannen zijn die beter zouden moeten weten. "Bijna altijd is het iemand met 'Trotse vader van twee' in zijn profiel, met een topbaan. Je bent een opvoeder en dan zit je me te bashen over het feit dat ik vrouwen in mijn film heb?"

Ook op FOK! waren de initiële reacties over Feigs castingkeuzes overwegend negatief. Diverse reacties haalden het vooroordeel aan dat vrouwen niet goed kunnen zijn in comedy, of dat het kiezen voor een door vrouwen geleide cast een verkrachting van de franchise betekent. Andere reacties waren minder seksistisch, maar gaven vooral af op de afwijkende richting van de remake. Met de bekendmaking van de nieuwe mannelijke Ghostbusters-film lijkt Sony tegemoet te komen aan de artistiek minder tolerante fans.

Er is geen samenwerking tussen de twee films, aldus Feig. "Ik hoorde er wat geroezemoes over," verklaart hij. "Wie wist dat er zoveel spoken te 'busten' waren?" Feig geeft aan een fan te zijn van Tatum en de regisseurs van de film, Joe en Anthony Russo, maar zich te focussen op zijn eigen film. "Wat ik weet is dat mijn dames kont gaan schoppen en ik zou de strijd niet aan willen zonder hen."

Feigs Ghostbusters staat vooralsnog gepland voor juli volgend jaar. Van de andere film is nog geen datum bekend.

Ghostbusters logo