'Drijvend groen' voor betere waterkwaliteit

Drijvende plantenbakken moeten de waterkwaliteit in de havens verbeteren, zodat de visstand verbetert en de macrofauna weer toeneemt. In de Rotterdamse Maas gaan ze er de komende maanden mee experimenteren. Bedoeling is om op deze manier meer havens in Nederland en daarbuiten te 'verfraaien en verfrissen'.

Tieme Haddeman van Urban Green uit Rotterdam ontwikkelde samen met studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam de drijvende plantenbakken van ruim 6 vierkante meter, in opdracht van de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat. De ontwikkelaars bouwden schuin onder de plantenbakken een raamwerk vast van 64 vierkante meter. Daarin worden waterplanten aangebracht om zo een natuurlijke oever te creëren. Die moet vissen en kleine ongewervelde diertjes aantrekken.

"Het doel is tweeledig. We fleuren voor de gemeente Rotterdam het aanzicht van de haven op en voor Rijkswaterstaat zorgen we voor een betere waterkwaliteit'', aldus Haddeman. Maandag 23 maart wordt in Heijplaat het eerste prototype onthuld. Na drie prototypes op schaal ontwikkelen ze een vierde testmodel op ware grootte in Kralingen. "Daar gaan we twee jaar lang de ontwikkeling van de visstand volgen'', aldus Haddeman.

Nederland heeft vanuit Brussel de opdracht gekregen om voor 2027 de waterkwaliteit in havens te verbeteren. Haddeman wil daar met zijn ontwerp een bijdrage aan leveren. Als de testen goed uitpakken, worden de 'groene eilanden' veel groter om nog sneller de visstand in de haven omhoog te krijgen.

Haddeman wil meer steden interesseren voor zijn ontwerp, zoals Amsterdam en Antwerpen. De Rotterdamse havenwethouder Pex Langeberg is er in ieder geval blij mee: "De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse opgave om meer groen in de stad te krijgen. Als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als 'drijvend groen' slimme oplossingen.''