Armoede drijft gezin naar kuil in bos

Een gezin heeft in 2005 uit pure armoede met vier kinderen in een kuil in het bos gewoond in Rhenen. Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen de moeder en stiefvader van de kinderen.

Het gezin was door geldgebrek gaan zwerven. Toen het geld op was, liepen ze naar een bos, waar ze een kuil groeven om in te wonen. Pas na vijf dagen werden ze opgemerkt door een wandelaar en opgevangen in een pension.

Het 11-jarig zoontje werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) bovendien een jaar lang seksueel misbruikt. Tegen de moeder (44) werd donderdag een celstraf geeist van anderhalf jaar. De stiefvader (75) zou drie jaar de cel in moeten.

In de periode dat de puberkinderen nog in een zwaar vervuild huis woonden, werden ze volgens het OM regelmatig voor straf en in weer en wind naar buiten gestuurd in T-shirt en onderbroek. Ze moesten lange tijd met hun knieën in het grind zitten, waarbij ze de handen op hun rug moesten houden. Het OM beschouwt deze hardhandige manier van opvoeden als mishandeling.