'Opnames Homeland mogelijk in Amsterdam'

De gemeente Amsterdam wil ervoor zorgen dat enkele opnames van de televisieserie Homeland komende zomer in de Nederlandse hoofdstad zullen plaatsvinden. Dat heeft de Amsterdamse filmcommissioner Simon Brester dinsdag gemeld.

Het vijfde seizoen van de Amerikaanse hitserie speelt zich in Europa af. Het grootste deel van de opnames zal in Duitsland worden gemaakt. "Ik heb mailcontact gehad met de producent en mijn interesse kenbaar gemaakt", aldus Brester. "Er spelen heel veel factoren mee. En Duitsland is een heel aantrekkelijke locatie, ook qua faciliteiten en financiering. Maar misschien dat een paar dagen haalbaar zijn."

Homeland vertelt over een onconventionele CIA-agente (Claire Danes) die tegen het internationale terrorisme strijdt. De vierde reeks is momenteel te zien op de Nederlandse televisie.

Eerder meldde Brester ook in gesprek te zijn met Netflix over het mogelijk naar Amsterdam halen van een langlopende serie. De Amerikaanse zender opende vrijdag zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Een probleem waar internationale producenten wel tegen aan lopen, is dat de zogenoemde 'incentive'-regeling van het Filmfonds, die het financieel aantrekkelijk maakt om in Nederland te draaien, nog niet geldt voor televisieseries.