Apple kondigt nieuwe MacBook aan

Apple kondigt vandaag de nieuwe MacBook aan. Elk onderdeel van de nieuwe MacBook is opnieuw ontworpen om tot een Mac te komen die nog maar 13,1 mm dik is en slechts 0,9 kilo weegt.

De nieuwe MacBook is voorzien van een 12-inch Retina-display, een door Apple ontworpen toetsenbord dat dunner is en uiterst snel reageert, het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuw interactief niveau toevoegt aan de Mac, een compacte USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen met één enkele connector en een nieuw batterij-ontwerp. En voor het eerst is MacBook verkrijgbaar in drie aluminium afwerkingen: goud, zilver en spacegrijs.

'Met deze nieuwe MacBook die slechts 13,1 mm dik is en maar 0,9 kilo weegt, heeft Apple het begrip notebook een nieuwe invulling gegeven. Het is de dunste en lichtste Mac ooit', zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing bij Apple. 'Elk onderdeel van de MacBook onthult een nieuwe innovatie. Van het ontwerp zonder ventilator, het superdunne Retina-display en het toetsenbord op volledige grootte dat 34 procent dunner is, tot het compleet nieuwe Force Touch-trackpad, de veelzijdige USB-C-poort en het baanbrekende gelaagde batterij-ontwerp vormt deze nieuwe MacBook de toekomst van de notebook.'

Het nieuwe trackpad heeft ingebouwde krachtsensoren waardoor je overal kunt klikken, en voelbare feedback voor een snel en uniform contact. Je kunt de hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren zelfs aan je eigen smaak aanpassen. Op het Force Touch-trackpad is ook een nieuwe beweging mogelijk: force-klikken, een klik gevolgd door een wat hardere duwbeweging, voor taken als het opvragen van de definitie van een woord, het snel inzien van een kaart of het bekijken van een voorvertoning van een bestand.

Nieuw is de USB-C-poort. USB-C is een nieuwe norm en biedt mogelijkheden voor opladen met een hoger wattage, gegevensoverdracht volgens USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) en DisplayPort 1.2 – allemaal in één enkele connector die maar een derde van de grootte heeft van een traditionele USB-poort. De nieuwe MacBook is ook uitgerust met een nieuw batterij-ontwerp dat is opgebouwd uit individuele lagen. Het gevolg is een MacBook met een batterijcapaciteit die 35 procent hoger ligt dan mogelijk is met een traditionele batterij. Met deze batterij kun je tot wel 9 uur draadloos internetten en tot 10 uur films uit iTunes afspelen.

Het apparaat is vanaf vrijdag 10 april verkrijgbaar. Er zijn verschillende versies te configureren. Zo is er een laptop met een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,4 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1449 incl. btw, en met een 1,2-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1799 incl. btw.

Macbook