'Regering moet naar Amsterdam verhuizen'

Het duurt nog even voordat het 1 april is, maar de graaiers van 50Plus hebben er alvast een voorschot op genomen: de bejaarden hebben bedacht dat de Tweede Kamer maar verplaatst dient te worden naar het Amsterdamse IJburg. Samen met de Eerste Kamer, de Raad van State en alle ministeries. Daarvoor zou even een nieuw eiland opgespoten moeten worden, nabij de Amsterdamse yuppenwijk.

De reden van dit lumineuze idee is dat vanaf 2018 het Tweede Kamercomplex een ingrijpende renovatie ondergaat, die tot ongeveer 2033 gaat duren (schatting: MV).

Voor Jan Nagel reden genoeg om maar eens naar alternatieven te kijken. Het is het opperhoofd der babyboomers namelijk een doorn in het oog dat de regering niet in de hoofdstad zetelt. Hiermee zitten we namelijk in dezelfde situatie als Bolivia, Tanzania en Benin. Een rijtje waar Nederland niet tussen heurt, in de ogen van Nagel.

Omdat 50-plussers nu eenmaal geld zat hebben, is meteen maar aan de architect van de Stopera gevraagd om iets leuks te bedenken. Deze kwam dus met een nieuw complex van 900.000 vierkante meter tegenover het bakfietsenwalhalla. Kosten: 1,5 miljard euro. Dit zou in vijf jaar tijd even gerealiseerd moeten worden.

"Het wordt iets heel specifieks met een ongekende wereldwijde uitstraling'", beweert architect Cees Dam.

Ook voor hetgeen achterblijft in de hofstad heeft Nagel een oplossing: dat moet verkocht worden. Het binnenhof kan een museum worden.