Weinig schuwe wolf wandelt door woonwijken

De provincie Groningen wil de wolf die sinds zaterdag in ons land rondzwerft, verdoven en verplaatsen als hij vaker in bewoonde gebieden opduikt, omdat de kans op incidenten te groot is. Het opmerkelijk weinig schuwe dier vertoonde zich maandag in Hoogezand, waar hij door een woonwijk met winkels liep.

Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz kan het een probleem worden als het dier vaak in woongebieden vertoeft. "Als besloten wordt het dier te verdoven, heb ik daar begrip voor. Wat moet, dat moet", zegt Linnartz, die verbonden is aan de organisatie Wolven in Nederland.

Als de wolf moet worden verdoofd, wordt ook DNA afgenomen. Dan kan worden gekeken waar hij precies vandaan komt. Voor een wolf uit Duitsland is hij volgens Linnartz ongebruikelijk weinig schuw. Ook in Zweden zijn wolven minder bang voor mensen. Als het dier wordt gevangen, krijgt het ook een chip en zender om op een andere plek weer te worden uitgezet.

Linnartz vindt dat de wolf nu nog natuurlijk gedrag vertoont. Maar zijn weinig schuwe gedrag kan volgens Linnartz wel leiden tot problemen. "Mensen kunnen in de verleiding komen hem te voeren", aldus Linnartz. Het advies aan mensen is vooral afstand te bewaren, zeker als je met een hond bent. Wolven jagen op allerlei prooidieren: van herten en zwijnen tot aan knaagdieren als muizen en ratten.

De wolf werd zaterdag voor het eerst in Drenthe gezien. Hij is de eerste wolf die in Nederland sinds 1897 is gesignaleerd en komt uit Duitsland. Hier werd hij vorige week herhaaldelijk gezien in de deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel. Het plan was hem te vangen en te onderzoeken op hondsdolheid. Voor het zover kwam was het dier de grens over.

Als het onderzoek op hondsdolheid negatief had uitgepakt, was het beest weer vrijgelaten. Dat zou gepaard zijn gegaan met afschrikwekkende maatregelen, zoals veel lawaai of rubberen kogels. Die hadden ervoor moeten zorgen dat de wolf voorgoed geen zin meer heeft om te dicht in de buurt van mensen te komen.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars in onder meer Duitsland. In Nedersaksen zijn er steeds meer problemen met wolven. De afgelopen maanden hebben wolven steeds weer schapen, runderen en herten gedood, aldus de Duitse regionale omroep NDR.