WK na paar seconden voorbij voor Verweij

Koen Verweij was bij de EK allround begin dit jaar de belangrijkste uitdager van Sven Kramer. Pas op de afsluitende 10.000 meter gaf de Noord-Hollandse vechtjas zich in Rusland gewonnen. De kopman van Team Corendon droomde bij de WK allround in Calgary opnieuw van een langdurige strijd met zijn Friese rivaal. Maar Verweij kwam zaterdag op de Olympic Oval bedrogen uit. Enkele seconden na zijn sterke start kwam hij op dramatische wijze ten val waarna hij ontgoocheld de strijd meteen staakte.

Verweij kon zijn supersnelle uitschakeling amper geloven. "Het is nog een beetje onwerkelijk allemaal", sprak hij kort na zijn glijpartij een tikje aangeslagen. "Stom is het niet, maar zuur is het wel. Ik had me een ander einde van het seizoen voorgesteld. Het is gewoon klote, maar ik kan er niets meer aandoen."

Volgens Verweij, die zich nadien afmeldde voor de rest het toernooi, was er met zijn start nog niets mis. "Ik was goed weg, maar tijdens mijn versnelling bleef ik met de punt van mijn schaats in het ijs steken. Dat kan gebeuren, maar het is nu nog niet echt tot me doorgedrongen. Met een goede 500 meter had ik hier zeker meegedaan om WK-goud. Nou ja, volgend jaar dan maar."

Verweij, derde bij de NK en tweede bij de EK allround, hoopte met een WK-medaille een roerig seizoen bij Corendon waardig af te sluiten. Meer dan eens leverde hij nogal wat kritiek op de technische en organisatorische gang van zaken bij zijn nieuwe ploeg. Volgens Verweij moest het harder, strakker en professioneler bij het team van coach Jan van Veen.

De onttroonde titelverdediger herhaalde in de aanloop naar de WK in Calgary nog maar eens zijn kanttekeningen, maar zei er wel bij dat hij graag bij Corendon wilde blijven. Met een topprestatie in Calgary had hij zijn roep om meer scherpte in en rond het schaatsteam kracht kunnen bijzetten. Na luttele WK-meters haalde Verweij zichzelf echter pijnlijk onderuit.

Sven Kramer zag met Verweij een belangrijke concurrent letterlijk en figuurlijk heel vroeg wegvallen. De zesvoudige kampioen maakte niet al te veel woorden vuil aan het dramatische incident. "Jammer voor Koen", liet de 28-jarige Fries droog weten.