'Stelende' paleiswachten vechten ontslag aan

Marechaussees die lekkers uit een snoepautomaat bij de Koninklijke Stallen in Den Haag zouden hebben gestolen, vechten hun ontslag aan. Ze vinden het onbegrijpelijk dat zij vorig jaar zijn ontslagen, terwijl collega's die ook aan de automaat stonden te schudden maar geen 'buit' maakten gewoon nog aan het werk zijn.

In totaal zijn acht paleiswachten van de Koninklijke Marechaussee de laan uitgestuurd. Ze vielen door de mand nadat de exploitant van de automaat aangifte had gedaan van diefstal. De marechaussee plaatste daarop een cameraatje dat registreerde wie er aan de automaat zaten.

Advocaat Sébas Diekstra staat drie van de ontslagen marechaussees bij. Hij laat weten dat de marechaussees vinden dat sprake is van willekeur en dat het ontslag een veel te zware maatregel is. Ze stappen daarom naar de militaire ambtenarenrechter.

'Het is niet uit te leggen dat je bij de militaire politie niet wordt ontslagen vanwege een poging tot diefstal, maar wel vanwege een geslaagde diefstal', aldus de advocaat.

Twee van de marechaussees zeggen overigens helemaal niet te hebben gestolen. Zij stellen dat ze onder druk een bekentenis hebben afgelegd.

Andere marechaussees hielpen mee of zagen wat er gebeurde en grepen niet in, of aten zelfs van het snoep terwijl ze hadden gezien dat het zonder te betalen uit de automaat was gehaald.

Daar komt volgens advocaat Diekstra nog bij dat dat een groot aantal marechaussees door hun commandant was geïnformeerd over de verborgen camera, terwijl de marechaussees die zijn ontslagen van niets wisten.