Verweij en Wüst verdedigen allroundtitel in Calgary

Met Koen Verweij en Ireen Wüst als titelverdedigers beginnen zaterdagavond om 20.00 uur (Nederlandse tijd) de wereldkampioenschappen allround in Calgary. Op de supersnelle Olympic Oval zijn wereldrecords zeker niet uitgesloten. WK-goud heeft echter voor de titelkandidaten in Canada de hoogste prioriteit.

Bij de mannen is Sven Kramer, die vorig jaar in Heerenveen niet deelnam vanwege een operatie aan zijn luchtwegen, de grote favoriet. Met zes wereldtitels in deze schaatsdiscipline is de 28-jarige Fries al recordhouder. De Europese allroundkampioen verwacht van Verweij en van de Rus Denis Yuskov de meeste tegenstand te krijgen. Voor de mannen staat zaterdag de 500 meter en de 5000 meter op het programma.

Bij de vrouwen gaat Wüst op jacht naar naar haar zesde wereldtitel. De 28-jarige Brabantse droomde dit seizoen lange tijd van een wereldrecord op de 1500 meter in Calgary. Die ambitie heeft ze gezien haar huidige vorm, die niet optimaal is, moeten prijsgeven. De vrouwen rijden zaterdag de 500 meter en de 3000 meter.

Verweij treft op de 5000 meter in de achtste rit Noor Havard Bøkko. Dat heeft de loting uitgewezen. Kramer werd gekoppeld aan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee en start in de elfde rit. Op de 500 meter, de openingsafstand, rijdt Verweij in de tiende rit tegen de Japanner Shane Williamson en Kramer in de achtste rit tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Wüst begint op de 500 meter in de negende rit tegen de Japanse Ayaka Kikuchi. Op de 3000 meter is de Russische Olga Graf in de elfde rit haar tegenstander.

De volledige loting van alle afstanden is hier te vinden.