Ebola-moeheid slaat toe in Sierra Leone

Sierra Leone is ebola-moe. Inwoners willen de alledaagse dingen weer oppakken, en staan te popelen om scholen, winkels en bedrijfjes te heropenen, constateert Henri van Eeghen, actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Hij was de afgelopen week op bezoek in het Afrikaanse land. Het dodelijke gevaar van ebola is in Sierra Leone echter nog niet geweken, terwijl de risico's op verdere besmettingen nu toenemen, waarschuwt hij.

In maart vorig jaar kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO met de eerste melding van ebola in Guinee. Uiteindelijk brak de epidemie ook uit in Sierra Leone en Liberia. Het totale aantal besmettingen groeide naar 23.900. Tot nu toe kwamen bijna 10.000 mensen te overlijden. In Nederland werd tijdens de Giro 555-actie van de SHO ruim 10 miljoen euro opgehaald. Dat geld is onder meer gestoken in hygiënemaatregelen, voorlichting en beschermingsmaterialen die nodig zijn voor begrafenissen.

Dat laatste is zeer noodzakelijk, want de doden mogen niet onbeschermd worden aangeraakt. De besmettingskans is dan levensgroot. ,,Des te meer waardering voor al die Rode Kruisvrijwilligers die iedere morgen opstaan om al die dode mensen te gaan begraven, met alle risico's van dien'', zegt Van Eeghen vanuit de hoofdstad Freetown. Vooral daar stijgt het aantal besmettingen weer. In heel Sierra Leone stijgt het met zestig tot honderd per week.

,,Je ziet dat mensen weer iets makkelijker worden in bijvoorbeeld het aanraken van elkaar. Dat is nu eenmaal onderdeel van de cultuur. Maar eigenlijk kun je het beter niet doen. Ik wil bij het groeten ook iedere keer mijn hand uitsteken, omdat je dat gewend bent'', aldus Van Eeghen.

Toch heeft Van Eeghen hoop dat er dit jaar een einde aan de crisis komt, maar dan moeten de burgers wel weer oplettender zijn. Het wasritueel van overledenen is één van die tradities waarvoor iets anders in de plaats moet komen, vindt Van Eeghen. ,,Hoe moeilijk ook, maar de trigger is er wel om tot verandering te komen. De impact van de ramp is hier enorm. Ebola staat hier al elf maanden, iedere dag, op de voorpagina's. Iedereen is ebola-moe.''