Video van aanslagpleger Canada vrijgegeven

De Canadese politie heeft een video vrijgegeven die is gemaakt door de man die vorig jaar oktober een Canadese militair doodschoot en vervolgens het parlement in Ottawa bestormde. In de video zegt Michael Zehaf-Bibeau dat zijn aanval een vergelding was voor de aanwezigheid van het Canadese leger in Afghanistan en Irak.

Zehaf-Bibeau maakte de beelden met zijn telefoon vlak voordat hij de aanval uitvoerde. Hij zegt dat Canada geen recht heeft zich militair te mengen in Afghanistan en dat Canadese militairen ook in hun eigen land niet veilig zijn. "Dit is een vergelding voor Afghanistan en omdat Harper (premier van Canada, red.) zijn troepen naar Irak wil sturen", zegt Zehaf-Bibeau in de video. "Dus slaan we terug, de moedjahedien van de wereld. Canada is officieel een vijand van ons geworden door te vechten en te bombarderen en terreur te creëren in onze landen en onschuldigen te doden."

Zehaf-Bibeau werd uiteindelijk doodgeschoten door een bewaker in het parlement. Het onderzoek naar zijn aanslag loopt echter nog steeds. Politiecommissaris Bob Paulson zegt ervanuit te gaan dat Zehaf-Bibeau door anderen was geïnspireerd. "Ik zou het niet een netwerk noemen in de klassieke zin, maar ik ben geneigd te denken dat hij door andere individuen was beïnvloed."