Maat is vol voor NS'ers na mishandeling

Na de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp, zijn veel medewerkers van de NS er klaar mee. Ze verwachten binnen twee weken een duidelijk signaal vanuit de politiek. Om hun woorden kracht bij te zetten, hield een kleine groep NS'ers vrijdagmiddag een protestactie bij Hoofddorp.

De 44-jarige Amsterdamse conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is vrijdag geopereerd. Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij zijn. ,,Blijf met je poten van NS-personeel af'', zei ze vrijdag.

Het spoorwegpersoneel en de vakbonden kwamen vrijdag bijeen. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen. ,,Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel", zei Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers. De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Wat FNV Bondgenoten betreft, keert de spoorwegpolitie terug. Ook wil de bond dat de toegangspoorten op de stations dichtgaan.

De PVV heeft Mansveld om opheldering gevraagd en een debat aangevraagd. ,,We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk'', aldus PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener.