Canadese dominee vast in Noord-Korea

Een Canadese dominee die eerder dit jaar naar Noord-Korea reisde zit daar gevangen. Dat heeft de Canadese regering de familie van de man verteld.

Hyeon Soo Lim was volgens een woordvoerster van zijn kerk om humanitaire redenen naar Noord-Korea getrokken. Hij had ruim een maand geleden terug moeten komen, maar sinds eind januari heeft niemand iets van hem vernomen. Lim werkt in Noord-Korea samen met een verpleeghuis, een kinderopvang en een weeshuis, aldus de woordvoerster. De regering in Pyongyang wil de dominee vervolgen, maar wat de aanklacht precies is wist de woordvoerster niet.

Een woordvoerster van de Canadese regering zei dat het erg lastig is om de dominee te helpen, aangezien Canada geen vertegenwoordiging heeft in het streng communistische land. "Canada raadt al langer alle soorten reizen (...) naar Noord-Korea af. Canadezen moeten onder geen beding naar Noord-Korea reizen. Aangezien de regering geen kantoor heeft in het land zijn de mogelijkheden tot consulaire bijstand extreem beperkt."