Uitgeruste Wüst wil wraak in Calgary

Het zit schaatskoningin Ireen Wüst al een tijdje dwars. Haar erelijst puilt uit, maar een wereldrecord ontbreekt nog op haar naam. Dat zou dan komend weekeinde bij de WK allround moeten gebeuren op de 1500 meter. Het supersnelle ijs op de Olympic Oval in Calgary ligt er klaar voor. De vraag is echter of Wüst, die aan het begin van het seizoen al droomde van een wereldrecord op de schaatsmijl in Canada, momenteel een mondiale toptijd in de benen heeft.

Zelf vindt ze van niet, al weet je het bij Wüst nooit helemaal zeker. In de aanloop naar het toptoernooi in Calgary nam ze in elk geval een duidelijk standpunt in. "Die grote ambitie van een wereldrecord op de 1500 meter heb ik hier losgelaten", liet de titelverdedigster donderdag weten op schaatsen.nl. "Wellicht dat ik zondag ineens de sterren van de hemel rijd, maar die kans lijkt me klein."

Iets minder dan drie weken geleden, na de WK afstanden in Thialf, gaf de 28-jarige Brabantse al ronduit toe dat ze niet in topvorm verkeerde. Ze had voor de vierdaagse in Heerenveen minimaal op drie keer goud ingezet, maar stelde ook zichzelf teleur met drie keer zilver en een vierde plaats. "Voor de WK allround zal ik een slim plannetje moeten verzinnen om alsnog te kunnen pieken", concludeerde Wüst een tikje beteuterd.

Volgens de scheidende kopvrouw van Team Continu, die zich door haar oud-coach Gerard Kemkers laat adviseren over haar toekomst, kwam het bij haar nu vooral op rust aan. "Ik heb aan het begin van het seizoen mogelijk toch iets te veel wereldbekers gereden. Maar ja, ik schaats tien keer liever een wedstrijd dan dat ik ga trainen."

De doorgewinterde sportvrouw van het jaar droomt natuurlijk nog wel van het felbegeerde wereldrecord, dat op de 1500 meter sinds 2005 in handen is van de Canadese Cindy Klassen (1.51,79, gereden in Salt Lake City). Titelprolongatie, voor de vierde keer op rij, is echter haar belangrijkste doelstelling. Sinds 2007 stond Wüst onafgebroken op het podium bij het WK allround, met in totaal vijf titels, een keer zilver en twee keer brons.

"Ik ben vorig jaar bij Team Continu begonnen met champagne, ik wil er ook graag mee afsluiten", zei de Europees kampioene een maand geleden, toen ze haar verrassend snelle afscheid van de coaches Marianne Timmer en Gianni Romme aankondigde. Tijdens haar goudjacht in Calgary, met of zonder wereldrecord, zullen haar revanchegevoelens in elk geval goed van pas komen.