FIFA-bobo's moeten FBI vrezen

Dat Sepp Blatter voor een vijfde termijn als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA zal worden benoemd lijkt op voorhand een bekeken zaak. De vraag is echter hoe lang de 78-jarige Zwitser nog kan blijven zitten nu het onderzoek van de Amerikaanse FBI tegen de FIFA nog steeds loopt.

De Amerikaanse federale recherche is al enkele jaren bezig om de gang van zaken binnen de FIFA in kaart te brengen en volgens de NOS wil die de bobo's via de antiwitwaswet MLCA vervolgen in plaats van via de anticorruptiewet FCPA die veel minder streng is. Via de Money Laundering Control Act kan niet alleen de gever maar ook de ontvanger van geld vervolgd worden. Volgens deze wet zijn straffen tot tien jaar mogelijk.

Spil in het onderzoek is de Amerikaan Chuck Blazer die vanwege belastingontduiking tegen de lamp liep. Hij was bestuurder bij de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en sloot in zijn functie vele lucratieve deals waarbij hij zelf veel geld opstreek. De FBI confronteerde hem met de bevindingen, waarna Blazer informant werd, zo meldde New York Daily News. De Amerikaan gaf veel informatie aan de FBI en ontfrutselde tijdens de Olympische Spelen in Londen diverse voetbalofficials hun informatie.

Ook de kritische FIFA-volger Andrew Jennings heeft veel bijgedragen aan het onderzoek. "Het onderzoek loopt al bijna vier jaar. Ik sprak met een van mijn contacten in Washington en hij fluisterde tegen mij: we zijn er nog steeds mee bezig."

Op het FIFA-hoofdkwartier in Genève wordt het FBI-onderzoek met argusogen gevolgd, zo meldt Mel Brennan, oud-medewerker van Blazer. "Elk lid van het dagelijks bestuur van de FIFA zit in angst, nadat Chuck een informant bleek te zijn. Hun vraag is: hoe lang? Hoe lang heb ik met Chuck gesproken, terwijl ik niet wist dat hij voor de recherche werkte."


Het is nog onduidelijk hoe ver de FBI is met het onderzoek. De organisatie wilde niet reageren op de vragen van de NOS, maar duidelijk is wel dat bestuurders al vervolgd kunnen worden als ze bijvoorbeeld een e-mail verzonden hebben via een bedrijf dat uit de Verenigde Staten afkomstig is.

Blatter en consorten moeten vrezen voor FBI-onderzoek (Pro Shots/Action Images)
Blatter en consorten moeten vrezen voor FBI-onderzoek (Pro Shots/Action Images)