Republikeinen VS bijten in het zand om oliepijp

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn er woensdag niet in geslaagd het veto van president Barack Obama over de aanleg van een oliepijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten aan de kant te schuiven. Ze kwamen vijf stemmen te kort voor de vereiste tweederdemeerderheid.

De Republikeinen hebben het al lange tijd aan de stok met Obama over het zogeheten Keystone XL-project. De Republikeinen en oliebedrijven redeneren dat Keystone XL banen schept en Amerika minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten. De Democraten en milieubeschermers zien de olie die door de pijpleiding zou vloeien juist als voorbeeld van het soort brandstof dat klimaatverandering verergert.

De voorvechters van Keystone XL gaven vooraf al toe dat ze de tweederdemeerderheid die nodig is om een presidentieel veto opzij te kunnen schuiven niet op de been zouden krijgen.

Obama's veto over de oliepijpleiding is een van de vele in de laatste anderhalf jaar van zijn presidentschap die de Republikeinen in het Congres willen aanvechten. Ze maken sinds november in beide huizen van de volksvertegenwoordiging de meerderheid uit.