Russische dopingcoach: "Ik antwoord na ons goud op Spelen Rio"

De Russische atletiekcoach Viktor Chegin wil na de Olympische Spelen van 2016 uitgebreid antwoorden over de beschuldigingen aan zijn adres. De Rus, hoofdcoach van de Russische snelwandelaars, is de afgelopen jaren en vooral maanden vaak in opspraak gekomen. Zo zijn rond de 20 van zijn pupillen beschuldigd van dopinggebruik, samen goed voor een waslijst aan WK- en olympische medailles.

Het Russisch antidopingagentschap is al een disciplinair onderzoek naar Chegin begonnen en sinds februari geldt hetzelfde voor wereldatletiekbond IAAF. Toch weet de coach, oprichter van het nationale trainingscentrum in Saransk, van geen wijken. "Ik heb er geen enkele behoefte aan om met de vijand in discussie te gaan", zegt hij tegenover ITAR-TASS"Ik wil gewoon werken. Of ik van plan ben om ooit meer antwoorden te geven? Ja, ik denk dat ik dat doe na onze overwinningen op de Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar."

In de afgelopen maanden werden er onder meer schorsingen uitgesproken voor snelwandelgrootheden als Olga Kaniskina, Elena Lashmanova, Valery Borchin, Sergey Bakulin en Sergey Kirdyapkin. De hele zaak begon rond de jaarwisseling te rollen toen Lashmanova bij een lokale wedstrijd in Saransk opdook, terwijl ze geschorst was. Later bleek dat ook Bakulin meedeed terwijl dat niet mocht, waardoor op dat moment pas bekend werd dat hij een zogenaamde silent ban uitzat. Kaniskina is inmiddels aangetreden als directrice van het "Viktor Chegin Trainingscentrum" in Saransk, nadat de oude directeur - Viktor Kolesnikov - weinig verrassend vanwege dopingbezit ontslagen werd.