Kluivert nieuwe bondscoach Curaçao

Patrick Kluivert heeft een nieuwe baan gevonden. Hij wordt bondscoach van Curaçao. De voormalig aanvaller van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona vertrok vandaag richting Curaçao en zal donderdag worden gepresenteerd. Kluivert krijgt de opdracht mee om zich met het land te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Het bondscoachschap van Curaçao wordt voor Kluivert zijn eerste klus als zelfstandig hoofdcoach. Tussen 2012 en 2014 was hij in dienst bij de KNVB als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Daarvoor was hij in Nederland al assistent-trainer bij FC Twente, N.E.C., PSV en AZ.

Curaçao heeft sinds 2010 weer een zelfstandig voetbalteam, nadat in hetzelfde jaar de Nederlandse Antillen werd opgeheven als land. Curaçao nam deel aan de kwalificatie voor het WK in 2014 maar kwam niet verder dan de tweede kwalificatieronde. Wel deed Curaçao datzelfde jaar mee aan de Caribbean Cup. Daarin eindigde het land als laatste in een groep met Trinidad en Tobago, Cuba en Frans-Guyana.

Kluivert zal eind maart debuteren op de bank bij Curaçao. Het land speelt dan zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd in de CONCACAF-zone tegen Montserrat. Bij winst volgt een tweekamp in juni tegen Cuba. Curaçao staat op dit moment 160ste op de wereldranglijst van de FIFA. Wil het land zich echt plaatsen voor het WK, dan zou het nog een derde tweekamp en daarna twee groepsfasen door moeten komen. 

Patrick Kluivert hier rechts naast Louis van Gaal in dienst van Oranje. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Patrick Kluivert hier rechts naast Louis van Gaal in dienst van Oranje. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)