Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan

Australië heeft Indonesië aangeboden de twee in dat land ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesiërs die in Australië zijn veroordeeld voor drugshandel. De minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed dat in een nogal gespannen telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi.

Volgens de Australische krant The Australian werd het aanbod niet aangenomen door Jakarta.

De twee Australiërs zijn woensdag naar het eiland Nusa Kambangan gebracht. Daar wachten zij in een gevangenis op hun executie, meldden Australische media. De twee mannen worden net als acht anderen doodgeschoten, omdat ze veroordeeld zijn voor drugssmokkel.

Het is niet bekend wanneer de executie plaatsvindt. De Indonesische procureur-generaal moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bekendmaken.

De mannen werden woensdag (lokale tijd) in alle vroegte uit hun cel op het Indonesische eiland Bali gehaald en met een pantservoertuig weggevoerd. Met het vliegtuig zijn ze naar Java gebracht, waarna ze met een boot de oversteek maakten naar Nusa Kambangan.

Australië is woedend over de aanstaande executie en heeft de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om die te voorkomen. "Ik denk dat miljoenen Australiërs zich ziek voelen vanwege het lot van deze twee mannen die een verschrikkelijke misdaad hebben gepleegd", zei premier Tony Abbott woensdag. "We verwerpen drugscriminaliteit, maar we verwerpen de doodstraf ook", voegde hij eraan toe

De Indonesiërs trekken zich weinig aan van protest en druk van andere landen. Ook Nederland protesteerde tevergeefs tegen de in januari uitgevoerde executie van de Nederlandse drugscrimineel Ang Kiem Soei.

De andere ter dood veroordeelden komen uit Frankrijk, Brazilië, de Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië. Zij waren al eerder naar Nusa Kambangan gebracht.

De Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ook ter dood veroordeeld, maar hij wil dat zijn zaak wordt herzien. Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen.

Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan
Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan (Foto: ANP)