Beloften FC Twente niet meer in Jupiler League

Na de straf van de KNVB heeft FC Twente verdere bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De begroting wordt flink teruggeschroefd en daarmee verdwijnt het beloftenteam uit de Jupiler League. 

"We zijn genoodzaakt alles langs een financiële meetlat te leggen. De liquiditeit is afgedekt, maar volgend jaar zullen we toch echt een forse bezuinigingsslag moeten maken. Dat is onvermijdelijk", zegt financieel bestuurder Gerald van den Belt. Twente gaat ook kritisch kijken naar het personeelsbeleid, ook buiten het veld. "Aflopende contracten worden opgezegd en aan het einde van het seizoen opnieuw bekeken. Dit geldt niet alleen voor het voetbalbedrijf. Dat zijn harde beslissingen om te moeten nemen, maar financiële gezondmaking van FC Twente heeft nu absolute topprioriteit."

FC Twente wordt bestraft omdat het plan van aanpak volgens de licentiecommissie van de KNVB onvoldoende was om de financiën op orde te krijgen. "Het plan van aanpak is destijds te ambitieus opgesteld. Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terecht gekomen. We moeten deze moeilijke bezuinigingsoperatie nu eerst voltooien en een nieuwe financiële balans vinden. Pas dan kunnen we weer gaan bouwen. We moeten en willen weer naar een normale situatie. Dat betekent dat we ook in begroting substantieel terug moeten. Een begroting die sluitend moet zijn zonder transferopbrengsten en Europees voetbal.”

Door deze bezuinigingen zal Jong FC Twente niet meer uitkomen in de Jupiler League. In plaats daarvan staat het team volgend seizoen weer in de beloftencompetitie. De club wil hiermee ook de dramatische grasmat in de Grolsch Veste ontlasten. Het vrouwenteam zal worden ondergebracht in een stichting. 

Van den Belt realiseert zich dat er moeilijke tijden aankomen voor de club uit Enschede. "Zeker nu we ook sportief een mindere fase doormaken, maar we moeten deze weg inslaan. Dat gaat in de komende periode zwaar worden en hier en daar pijn doen, maar  we zijn ervan overtuigd dat dit nodig is."

Twente werkt dit seizoen met een begroting van 44,5 miljoen euro. Onder voorzitter Joop Munsterman, die na dit seizoen vertrekt, is de club afgelopen jaren flink opgeklommen in de eredivisie. In 2010 werden de Tukkers nog landskampioen, maar sinds die tijd zijn de kosten enorm gestegen.