Georgia schort executies op

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Georgia hebben alle executies opgeschort. Ze willen nader onderzoek naar de herkomst van het middel dat in Georgia gebruikt wordt om veroordeelden ter dood te brengen, pentobarbital.

De gevangenisdienst van Georgia zei de executie Kelly Renee Gissendaner maandag op het laatste moment te hebben opgeschort 'uit een overmaat aan voorzichtigheid'. Ook de voor volgende aangekondigde executie van Brian Keith Terrell is uitgesteld. Gissendaner zou de eerste vrouw sinds zeventig jaar zijn die in Georgia werd terechtgesteld en pas de zestiende in de hele Verenigde Staten sinds de doodstraf in 1976 weer werd toegestaan door het Hooggerechtshof. Sinds die tijd zijn wel zo'n 1400 mannen terechtgesteld.

Pentobarbital is het enige middel dat in Georgia bij executies wordt gebruikt. Het is in de staat bij wet verboden om te onthullen waar executiemiddelen vandaan komen of welke partijen bij executies betrokken zijn. Eerder werd thiopental gebruikt, dat door een exportverbod vanuit Europa werd getroffen. De producent wilde ook niet meer dat het middel voor dit doel werd gebruikt.