Voormalig CIA-chef schikt met justitie

Voormalig CIA-directeur en Amerikaans legerchef David Petraeus heeft in een schikking met justitie schuld bekend aan het onjuist behandelen van geclassificeerd materiaal. Hij kan daarvoor een jaar gevangenisstraf krijgen. De openbare aanklager stelt twee jaar proeftijd en geen gevangenisstraf voor, maar de rechter die de zaak behandelt hoeft dit advies niet op te volgen.

De zaak dient in Charlotte, de woonplaats van Petraeus' voormalige minnares Paula Broadwell. Zij was bezig een biografie van de generaal te schrijven toen zij een verhouding kregen. Petraeus wordt verweten dat hij haar ordners met vertrouwelijk materiaal heeft gegeven, met onder meer informatie over zijn dagelijkse bezigheden en aantekeningen van zijn gesprekken met president Barack Obama. Deze ordners of 'zwarte boeken' werden door de FBI bij Petraeus thuis aangetroffen, hoewel hij bij zijn vertrek bij de CIA een verklaring had ondertekend dat hij geen vertrouwelijk materiaal meer in bezit had. Volgens gerechtsstukken loog Petraeus ook tegen de rechercheurs dat hij Broadwell nooit geclassificeerd materiaal had verstrekt.

Petraeus gaf de verhouding met Broadwell toe toen hij in november 2012 ontslag nam. De ontdekking daarvan betekende het vroegtijdig einde van een mogelijke politieke carrière.