Kenia verbrandt 15 ton ivoor

President Uhuru Kenyatta heeft dinsdag een stapel van vijftien ton olifantenslagtanden in brand gestoken om het stropen en verhandelen van ivoor te ontmoedigen.

Vijfentwintig jaar nadat de handel in ivoor werd verboden worden Afrika's olifanten en neushoorns door nieuwe vraag uit opkomende landen in Azië in hun voortbestaan bedreigd, zei Kenyatta.

"Veel van deze slagtanden behoorden toe aan olifanten die lukraak werden geslacht door criminelen. Wij willen dat toekomstige generaties Kenianen, Afrikanen en de hele wereld de grootsheid en pracht van deze schitterende beesten kunnen ervaren. Stropers en hun handlangers zullen niet het laatste woord hebben", zei Kenyatta, alvorens de bijna drie meter hoog opgetaste stapel slagtanden in brand te steken.

Volgens de actiegroep Save the Elephants werden tussen 2010 en 2012 honderdduizend Afrikaanse olifanten gedood. Dit zou komen door de toegenomen vraag uit vooral China, waar volgens Ian Douglas Hamilton van Save the Elephants de prijs van ivoor sinds 2010 is verdrievoudigd. De olifantenpopulaties in Tanzania, Gabon, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique, de Republiek Congo en Congo worden het meest bedreigd, zei hij.

China kondigde vorige week een verbod af op de invoer van ivoor. Het verbod geldt voor een jaar.