Nucleaire deal Hongarije met Rusland 30 jaar geheim

De zakelijke zowel als technische details van het akkoord dat Hongarije met Rusland voor de uitbreiding van zijn enige kerncentrale heeft gesloten blijven dertig jaar geheim. De regerende Fidesz-partij en hun christendemocratische bondgenoten hebben dat besluit dinsdag in het Hongaarse parlement doorgedrukt.

Volgens de regering is de maatregel nodig omwille van de nationale veiligheid. De door de Sovjet-Unie gebouwde centrale in Paks is nu goed voor ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie in Hongarije. Het ligt in de bedoeling dat het Russische bedrijf Rosatom er nog twee kernreactoren bij bouwt. Bekend is dat de deal een lening van Rusland aan Hongarije van tien miljard euro omvat om naar schatting tachtig procent van de bouwkosten te dekken. Veertig procent van het werk zal door Hongaarse bedrijven worden uitgevoerd.

De Hongaarse regering omschrijft het akkoord als een 'verstandshuwelijk'; geen enkele andere bieder kon de financieringsvoorwaarden die de Russen boden evenaren. Critici noemen het akkoord een voorbeeld van het streven van premier Viktor Orbán om de energiesamenwerking met de Russische president Vladimir Poetin ondanks het conflict in Oekraïne te versterken. Timea Szabo van de oppositiepartij Dialoog voor Hongarije zegt dat geheimhouding de kans op corruptie vergroot en neerkomt op 'legalisering van een gigantische roof'. Tegenstanders hebben president Janos Ader opgeroepen de wet niet te ondertekenen en deze ter beoordeling voor te leggen aan het Constitutionele Hof.