Actiedag op universiteiten voor meer inspraak

Invloed, daar draait het woensdag om. Invloed op de universiteit, invloed op het bestuur, invloed op het beleid. De actievoerende studenten die nu al een week het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet houden uit protest tegen het huidige beleid hebben woensdag uitgeroepen tot actiedag.

Op universiteiten in het hele land zijn woensdag bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. Alle onderwijsinstellingen geven daar op hun eigen manier invulling aan.

Het probleem op veel universiteiten is volgens de Maagdenhuis-bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen.

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, wordt sinds vorige week woensdag bezet. Een dag eerder maakte de politie een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook een pand van de UvA in Amsterdam.

De bezetters gaan niet weg zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt. De UvA heeft maandag nog laten weten dat het pand voorlopig niet ontruimd gaat worden.