Hotelprijzen wereldwijd vijf jaar in de lift

Een nachtje slapen in een hotel wordt alsmaar duurder. De wereldwijde hotelprijzen stegen vorig jaar voor het vijfde jaar op rij. Dit blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Hotel Price Index van Hotels.com.

Gemiddeld gingen de prijzen voor een kamer vorig jaar met drie procent omhoog. Vooral in Noord-Amerika schoten ze de lucht in. Daar moesten gasten vijf procent meer neertellen dan in 2013. Latijns-Amerika, waar het wereldkampioenschap voetbal voor veel bezoekers zorgde, noteerde een plus van twee procent.

De stijging van de prijzen van hotels hangt samen met het aantrekken van de economie. Wereldwijd trokken er ruim 1,1 miljard mensen op uit voor een reis naar het buitenland, stelt Hotels.com. Dat komt neer op vijf procent meer reizigers dan in 2013.

Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 moesten hotels hun prijzen nog fors verlagen. Volgens Hotels.com ligt het mondiale prijsniveau inmiddels weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2008.

In Nederland rekenden hotels vorig jaar door de bank genomen twee procent meer per nacht. In de hoofdstad gingen de prijzen zelfs vier procent omhoog. Amsterdam bleef daarmee de bestemming waar reizigers gemiddeld het meest betaalden: 141 euro. In andere grote steden, onder meer Rotterdam, Den Haag en Maastricht, werden hotels daarentegen juist iets goedkoper.