Getuige van moord Nemtsov mag Rusland niet uit

De Oekraïense vrouw die bij Boris Nemtsov was toen de Russische oppositieleider op een brug in Moskou werd doodgeschoten, de 23-jarige Anna Doeritskaja, mag Rusland niet verlaten. Dat heeft zij maandag tegen de onafhankelijke Russische nieuwszender Dozjd gezegd.

Doeritskaja zei dat zij sinds zaterdagochtend vroeg onder politiebewaking staat. Zij is door de politie uitvoerig ondervraagd, maar zegt dat zij de moordenaar niet heeft gezien. "Ik draaide mij om en zag alleen een licht gekleurde auto. Ik zag het merk noch het kenteken toen de auto wegreed." Zij wil nu weg uit Rusland, maar de Russische onderzoekers laten haar niet gaan. Zij logeert voorlopig bij een vriendin in Moskou.

Het gebied waar Nemtsov werd vermoord, op een brug over de rivier de Moskva dicht bij het Kremlin, hangt vol bewakingscamera's. Toch zeggen de autoriteiten zeggen dat er geen beelden van de moord zijn, omdat de camera's niet werkten. De enige beelden tot nog toe komen van een camera op een hoog gebouw bij de brug en zijn vaag. Juist op het moment dat de fatale schoten vallen, ontneemt een straatveegmachine het zicht.

Doeritskaja zei dat ze de bestuurder van de veegmachine had aangeschoten om hem het nummer van de politie te vragen. Nadat hij het had gegeven reed hij weg, zei zij.

Doeritskaja's moeder Inna liet in de Oekraïense hoofdstad Kiev weten dat zij contact had gehad met haar dochter. Ze zei dat Anna zeer ontdaan was en was bang dat de Russische autoriteiten 'haar psychisch onder druk zetten'.

"Ik maak mij zorgen dat zij haar willen gebruiken, als een burger van Oekraïne, haar gebruiken alsof deze situatie iets met Oekraïne van doen heeft. Zij heeft absoluut niets van doen met deze moord. Zij was niet politiek actief. Zij had niets van doen met de politieke activiteiten van Boris."