Gewonden bij bomexplosie Caïro

Een bomexplosie aan een van de drukste boulevards in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro heeft maandagmiddag negen mensen verwond. Een groep die zich Revolutionaire Straf noemt en naar wordt aangenomen grotendeels bestaat uit islamistische jongeren heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De bom was verstopt onder een geparkeerde auto in de wijk Ramses, niet ver van het gebouw van het Hooggerechtshof. Het is een drukke buurt, met veel winkels en kramen van straatventers die er hun waren op uitstallen. In de directe nabijheid bevinden zich ook bushaltes, een spoorweg- en een metrostation. De politie zette de omgeving af en vond nog een tweede bom, die onschadelijk werd gemaakt, meldde de staatstelevisie.

De ministeries van binnenlandse zaken en gezondheid lieten weten dat er geen doden waren gevallen, waarmee ze een eerder bericht van de staatstelevisie dat er een dode zou zijn ontkrachtten.

Revolutionaire Straf eiste de verantwoordelijkheid op via Twitter. Het doelwit zou een controlepost van de politie zijn geweest. De groep wil wraak voor de aanhoudende campagne van de autoriteiten tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Diens Moslimbroederschap is tot terroristische organisatie bestempeld en veel leden zijn ondergedoken, gevlucht, of opgepakt in afwachting van een proces.

Zondag ontplofte een bom bij een politiebureau in de zuidelijke stad Aswan. Hierdoor kwamen twee burgers om het leven en raakten een militair en vier burgers gewond. Het geweld roept zorgen op over een economische conferentie die Egypte later deze maand wil houden om buitenlandse investeerders aan te trekken.